Vuokranantaja toivoo löytävänsä asuntoonsa mahdollisimman hyvän ja luotettavan vuokralaisen. Millainen on hyvä vuokralainen ja miten sellainen valitaan? Valintamenettelyssä kannattaa nähdä vaivaa, sillä huolellinen työ yleensä palkitaan. Avuksi vuokralaisen valintaan voi ottaa vuokravälittäjän. Listasimme vuosien kokemuksemme pohjalta hyviä neuvoja, jotka auttavat valitsemaan oikean vuokralaisen sinun asuntoosi. 

Vuokralaisehdokkaat kannattaa aina tavata kasvokkain. Henkilökohtainen tapaaminen on tärkeä, sillä pelkän hakemuslomakkeen perusteella on vaikea muodostaa kuvaa vuokralaisesta. Haastattelussa saadaan taustatietoja, mutta paljon voi päätellä myös henkilön käyttäytymisestä ja eleistä. Asuntoa hakevalta on hyvä kysyä, miksi hän on muuttamassa ja kuinka kauan hänellä olisi aikomus asua. Vuokralaisehdokkaalta voi myös pyytää suosituksia edellisiltä vuokranantajilta, ja ne kannattaa tarkistaa. 

Vuokranantajan kannalta on turvallista, että vuokralaisella on säännölliset tulot. Vuokralaisen maksukyvyn varmistamiseksi vuokranantajan kannattaa pyytää nähtäväksi palkka-, eläke- tai opiskelutodistus, jolla vuokralainen todistaa tulonsa. Luottotietojen tarkistaminen on myös tärkeää. Luottotietonsa menettänyt ihminen ei yleensä ole halutuin vuokralainen, mutta joskus tällainen henkilö osoittautuukin hyväksi valinnaksi. Luottotietojen menettämiseen on monenlaisia syitä. Ihminen voi olla maksukykyinen ja tarkka vuokralainen luottotietojen menettämisestä huolimatta. Etenkin tällaisessa tapauksessa taustatyön tekemisen ja haastattelun merkitys korostuu. Vuokranantajan aseman turvaa se, että Kela voi maksaa tuen suoraan vuokranantajalle. 

Vaikka asunnon vuokraaminen omalle tuttavalle saattaa tuntua turvalliselta vaihtoehdolta, se ei ole suositeltavaa. Kokemuksemme mukaan erityisesti ongelmatilanteiden ratkaiseminen muodostuu haastavammaksi tuttavien kesken kuin ennestään tuntemattoman vuokralaisen kanssa. Läheinen ihmissuhde ja vuokrasuhde on järkevää pitää erillään.

Hyvän vuokralaisen määritelmää ei kuitenkaan ole olemassa. Vuokranantajan on hyvä ensin pohtia, mitä itse toivoo asukkaalta. Olisiko lapsiperhe ihanteellinen vuokralainen? Saako asuntoon tuoda lemmikkejä? Ehdokkaita haastatellessa saattaa olla valmis joustamaan jostakin vaatimuksesta, jos tuntee löytäneensä sopivan ja luotettavan vuokralaisen. Haastattelussa kannattaa luottaa vaistoon, niin hyvässä kuin pahassakin. Jos vuokralaisehdokas vaikuttaa välttelevältä, hänen taustatiedoistaan löytyy aukkoja tai herää epäilys päihdeongelmasta, on syytä harkita toista vuokralaista. 

Vuokralaisen valitseminen ei ole helppoa, eikä se yleensä ole vuokranantajalle tuttua ja säännöllistä puuhaa. Vuokravälittäjä tekee sitä työkseen, ja hänellä on paljon kokemuksen tuomaa hiljaista tietoa, johon voi luottaa. Välittäjän apuun turvautuminen antaa siis vuokranantajalle varmuutta ja mielenrauhaa vuokralaisen valinnassa.