Asuntosijoittajaksi voi ryhtyä monesta syystä. Toiveissa saattavat siintää huolettomat eläkepäivät, matkustelu, harrastukset tai perheen toimeentulon turvaaminen. Olipa perimmäinen tavoite mikä tahansa, asuntosijoittaja tavoittelee aina käytännössä mahdollisimman hyvää tuottoa. Sen saavuttamiseksi asunnon on annettava hyvät vuokratulot ja sen arvon on säilyttävä tai mielellään jopa noustava. Miten se onnistuu?

Helpoin tapa varmistua asunnon arvon säilymisestä on asunnon huoltaminen säännöllisesti. Vauriot on hyvä korjata heti, etteivät ne pääse aiheuttamaan lisää ongelmia. Jos huoltotyöt eivät ole vuokranantajalle tuttuja, kannattaa ne jättää alan ammattilaisten hoidettaviksi. Joskus taas asunto voi olla moitteettomassa kunnossa, mutta se on sisustukseltaan vanhanaikainen. Pienikin pintaremontti tai koneiden päivitys uudempiin voi nostaa asunnon arvoa. Hyväkuntoinen asunto houkuttelee vuokralaisia, sillä nykyään suurin osa asuntoa hakevista haluaa siisteyttä ja laatua. Ja kun asunnon arvo säilyy, vuokratason voi pitää tuottavana.

Hyvät ja luotettavat vuokralaiset ovat vuokranantajalle kullanarvoisia. Asuntoa hakevat kannattaa haastatella ja heidän luottotietonsa ja taustansa tarkistaa. On hyvä selvittää, miksi hakija muuttaa ja kuinka pitkäksi aikaa hän etsii asuntoa. Tuttaville vuokraamista kannattaa välttää, sillä ongelmatilanteiden hoitaminen saattaa tällöin olla vaikeampaa kuin vieraan vuokralaisen kanssa. Vuokranantajalle on eduksi, että vuokralaisella on säännölliset tulot ja hänen kanssaan on helppo tulla toimeen. Joskus kannattaa harkita asunnon vuokraamista myös luottotietonsa menettäneelle henkilölle, etenkin jos markkinoilla on paljon tarjontaa asunnoista ja hakijan tietoihin on syvennytty perusteellisesti. Luottotietonsa menettänyt voi olla tarkka ja hyvä vuokralainen. Lisäksi Kelan kanssa voi sopia vuokranmaksusta suoraan vuokranantajalle. Lue lisää kuinka valita hyvä vuokralainen.

Vuokranantajan kannattaa seurata vuokranmaksua säännöllisesti. Jos maksuvaikeuksia ilmenee, on toimittava heti. Vuokralainen saattaa luvata maksun seuraavassa kuussa tai saatuaan palkan, mutta kokenut vuokravälittäjä ei tällaisia lupauksia kauan usko. Jos vuokralaisella on vaikeuksia maksaa vuokransa, ei kertyneiden rästienkään suorittaminen yleensä onnistu.

Halutessaan vuokranantaja voi antaa asukasvalinnan vuokravälittäjän hoidettavaksi. Välittäjä huolehtii asiantuntemuksellaan markkinoinnista, vuokralaisten valinnasta, sopimuksista ja tarvittaessa asuntoon liittyvistä käytännön asioista. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että kaikin puolin luotettavalta vaikuttava vuokralainen aiheuttaa vahinkoa asunnolle tahallaan tai tahattomasti. Vuokranantaja saattaa joutua purkamaan vuokrasopimuksen turvatakseen asuntonsa ja sen antamat tulot. Ristiriitatilanteissa välittäjä osaa toimia lain edellyttämällä tavalla, ja se taas tuo turvaa vuokranantajalle.

Jotta vuokratuotto olisi mahdollisimman hyvä, vuokranantajan kannattaa seurata markkinahintoja. Jos sitä ei tunne omaksi mukavuusalueekseen, voi tässäkin tapauksessa kääntyä vuokravälittäjän puoleen. Asuntosijoittajan on pohdittava, haluaako hän pyytää mahdollisimman korkeaa vuokraa vai pitää vuokran hieman maltillisempana. Korkea kuukausivuokra tuottaa hyvin, mutta toisaalta kohtuullinen vuokrataso saa vuokralaisen yleensä sitoutumaan. Pitkäaikaisen vuokralaisen ansiosta vuokratulo on tasaista, asunto ei ole tyhjillään eikä vuokralaisten vaihtumisesta tule kuluja ja vaivaa. On kuitenkin vuokralaisia, jotka ovat valmiita maksamaan korkeaakin vuokraa, jos he kokevat hinta–laatu-suhteen hyväksi.

Asuntosijoittaminen ei ole yksinkertaista, etenkään jos hoitaa kaiken itse, mutta siinä on helpompi onnistua, kun pitää asunnon ja välit vuokralaisiin kunnossa. Vuokranantajan kannattaa lisäksi tarkkailla paitsi sijoitustaan myös vuokra-asuntomarkkinoita. Alan asiantuntijoiden apuun luottaminen tekee asuntosijoittamisesta helpompaa, turvallisempaa ja tuottoisampaa.