Asunnolle ei ole helppo asettaa hintalappua. Oma koti kun on rakas paikka, jonka tunnearvoa ei voi rahassa mitata. Toisinaan tunne ohjaakin vahvasti hinnoittelua, ja hintapyyntö nousee helposti liian korkeaksi. Toisaalta asunnon hinnan voi arvioida myös alakanttiin, jos sitä myydään kiireessä pois uuden kodin tieltä. Väärin hinnoiteltuja asuntoja yhdistää usein kaksi asiaa: tietämättömyys asunnon arvoon vaikuttavista tekijöistä ja hidas kaupanteko. Kokosimme tähän postaukseen neljä tekijää, jotka varmasti vaikuttavat asuntosi hintalappuun. Realistisen hinta-arvion tekemisessä sinua auttaa osaava kiinteistönvälittäjä. 

 

1. Sijainti

Sijainti on tänä päivänä tärkein asuntosi arvoon vaikuttava tekijä. Arjen toimivuuden kannalta palveluiden läheisyys ja hyvät liikenneyhteydet ovat monille merkittäviä kriteereitä asuntoa ostettaessa. Hämeenlinnan keskustan luonnonläheiset asuinalueet viehättävät hyviä ulkoilumaastoja arvostavia asukkaita. Nopeat junayhteydet Tampereelle ja Helsinkiin houkuttelevat perheitä pois kasvukeskusten ruuhkasta pienemmän kaupungin ytimeen, josta omakotitalon voi saada palveluiden välittömästä läheisyydestä Helsingin keskustayksiön hinnalla. Lähellä keskustaa sijaitsevien alueiden arvo jatkaa kasvuaan myös tulevaisuudessa, kun taas puuttuvat palvelut ja pitkät etäisyydet pudottavat roimasti hyväkuntoistenkin talojen hintoja taajaman ulkopuolella. 

 

2. Kunto

Asunnon myyntihintaa pohtivan on syytä arvioida realistisesti kotinsa kuntoa. Millaista remonttia asunto kaipaa tulevina vuosina? Myyjä voi itse vaikuttaa kotinsa arvoon huolehtimalla esimerkiksi siitä, että kodin pinnat ovat myyntihetkellä hyvässä kunnossa. Edulliset huoltotyöt, kuten seinien maalaaminen tai repaleisen tapetin vaihtaminen, edesauttavat kodin myyntiä, kun tulevan omistajan ei tarvitse ryhtyä remonttihommiin heti kättelyssä. Toisaalta on hyvä muistaa, että mittavampaa remonttiakin vaativan kohteen saa kyllä kaupaksi – kun hinta on kohdallaan. 

 

3. Taloyhtiö

Myös taloyhtiö vaikuttaa asuntosi arvoon, sillä ostajaa kiinnostaa varmasti, kuinka arki rakennuksessa rullaa. Kerrostalon roskainen piha, irvistävät ovenpielet ja tunkkainen rappukäytävä ovat hälytysmerkkejä, jotka kertovat ostajalle, ettei taloyhtiö välttämättä ole tehtäviensä tasalla. Nykyhetken lisäksi asunto-osakkeen ostajaa kiinnostaa kiinteistön menneisyys. Miten taloa on hoidettu aiemmin, ja miltä vuodelta viimeisin kuntotarkastus löytyy? Se, kuinka kiinteistöä on huollettu aikaisemmin, antaa todennäköisesti myös viitteitä tulevasta. Asunnon ostaja voi miettiä myös, millaisia pitkän aikavälin suunnitelmia taloyhtiö on tehnyt. Häämöttääkö lähitulevaisuudessa suurikin remontti vai selvitäänkö seuraavista vuosista pienemmillä korjauksilla? Hyvin hoidettu taloyhtiö, jonka palvelut, viestintä ja tulevaisuudensuunnitelmat ovat kunnossa, antaa ostajalle kuvan arvokiinteistöstä, jossa on mukavaa ja helppoa elää. 

 

4. Pohjaratkaisu

Samasta kohteesta kiinnostuneilla ostajilla on usein keskenään erilaiset mieltymykset. Siinä missä joku haaveilee modernista keittiöstä, riittää toiselle hyvin mikro ja pieni jääkaappi keittonurkkauksessa. Erilaisilla lähtökohdilla ei kuitenkaan ole väliä, sillä pinnat ja kodinkoneet voi aina laittaa uusiksi, mutta asunnon pohjaratkaisu on ja pysyy. Pohjaratkaisu voikin vaikuttaa asunnon arvoon neliöitä enemmän. Pienessä, mutta avarassa kerrostalokolmiossa lapsiperhe elelee mukavasti, kun taas 150-neliöinen omakotitalo voi tuntua heille ahtaalta, jos pohja on täynnä pieniä huoneita ja kapeita käytäviä. Modernit, pohjaratkaisultaan avarat ja muuntuvat asunnot menevätkin yleensä kaupaksi ahtaita ja joustamattomia tiloja paremmin. 

 

Mikä olisi sopiva hintalappu sinun asunnollesi? Pyydä meiltä ilmainen hinta-arvio kodistasi!