Joskus voi olla vaikea erottaa, mitkä asuntoon liittyvät asiat kuuluvat vuokralaiselle ja mitkä vuokranantajalle. Osa vuokralaisista ilmoittaa asioista matalalla kynnyksellä, toiset taas välttelevät yhteydenottoa, koska pelkäävät ilmoittavansa turhasta. Sujuva vuorovaikutus on kuitenkin onnistuneen vuokrasuhteen edellytys. Listasimme avuksesi asiat, joista sinun tulee ilmoittaa vuokranantajalle, ja asiat, joista ei tarvitse ilmoittaa. 

 

Ilmoita näistä asioista

 

Vahingot ja rikkoutumiset

Jos jotain asunnossa vahingoittuu tai menee rikki, olet velvollinen ilmoittamaan siitä meille tai vuokranantajallesi. Jos huomaat asunnossa vian tai epäilet esimerkiksi kosteusvauriota, kerrothan siitä pikimmiten. Kun ilmoitat epäilyksestäsi nopeasti, voidaan vika korjata heti ja välttyä isommilta vahingoilta.

Ilmoita vuokranantajallesi tai meille välittömästi, jos asuntosi hana tai putkisto valuttaa vettä. Joskus pienet vuodot voivat jäädä huomaamatta tai niistä ilmoittaminen saattaa tuntua turhalta. On kuitenkin tärkeää, että välität tällaisissa tilanteissa tiedon eteenpäin, sillä vuotavat putket lisäävät asuntosi vedenkulutusta ja voivat kieliä isommista ongelmista. Ilmoita myös, jos asuntoon kuuluva laite, esimerkiksi jääkaappi tai hella, rikkoutuu.

Sulje astian- ja pyykinpesukoneen hana aina käytön jälkeen. Jos sattuu vesivahinko ja käy ilmi, että hana on ollut auki, vakuutus ei korvaa. Hanan sulkemisella vuokralainen voi ehkäistä vesivuotoja.  

 

Asukasmäärän muutokset ja alivuokraus

Jos asuntoosi on muuttamassa lisäksesi toinenkin henkilö, sinun tulee ilmoittaa aikeistasi vuokranantajallesi tai meille. Jos taas haluaisit vuokrata asuntosi jollekulle vaikkapa reissusi ajaksi, tarkista vuokrasopimuksesta tai vuokranantajaltasi, onko sinulla oikeutta vuokrata asuntoa eteenpäin. Kannattaa myös ottaa huomioon, että mahdollisessa alivuokrauksessa sinä olet pääasiallisena vuokralaisena vastuussa asunnosta silloinkin, kun et asu siellä. 

 

Remonttiaikeet

Jos haaveilet remontoivasi asuntoa, kerro suunnitelmistasi ennen kuin hankit tarvikkeita ja teet korjauksia asunnolla. Kaikenlaisesta remontoinnista on sovittava aina erikseen vuokranantajan kanssa, sillä asunnon muutosoikeudet kuuluvat hänelle. Ethän myöskään asenna kiinteitä kalusteita ilman vuokranantajan lupaa. Kaikenlaisista muutostöistä on hyvä sopia jo ennen vuokrasopimuksen tekemistä. 

Joissakin asunnoissa saattaa olla tarkat säännöt myös esimerkiksi seinille kiinnitettävistä esineistä. Jos et ole varma, mitä saat laittaa asunnon seinäpinnoille, keskustele siinäkin tapauksessa ensin vuokranantajasi kanssa. 

 

Avainten katoaminen

Jos avaimesi on kadonnut, ilmoita siitä mahdollisimman pian meille. Avainten hukkumisesta koituvat kustannukset, kuten lukkojen vaihtaminen ja uusien avainten teettäminen, ovat sinun vastuullasi. Pidäthän siis hyvää huolta avaimistasi, niin säästyt ylimääräisiltä kuluilta. 

 

Näistä sinun ei tarvitse ilmoittaa

 

Kulumat

Kun asut vuokra-asunnossa, saat elää siinä aivan normaalisti. Asunto on kotisi vuokrasuhteen ajan, vaikka sen omistus kuuluu toiselle. Eläminen kuluttaa asuntoa aina jonkin verran, eivätkä pienet kulumisen jäljet ole vastuullasi. Niistä sinun ei tarvitse myöskään ilmoittaa eteenpäin.

 

Omat laitteet

Vuokranantaja ei ole vastuussa mistään laitteesta, jonka hankit itse vuokra-asuntoon. Jos asennat itse jonkin laitteen asuntoon, olet vastuussa sen toimivuudesta. Jos siis esimerkiksi ostamasi tiskikone tai pyykinpesukone vaurioituu, ei siitä tarvitse ilmoittaa, koska kyse on sinun omaisuudestasi. Jos laitteen rikkoutuminen aiheuttaa vahinkoa asunnolle, tee siinä tapauksessa ilmoitus. 

 

Palaneet lamput

Asunnossa olevien lamppujen vaihto on vuokralaisen vastuulla, eikä niiden palamisesta tarvitse ilmoittaa. Tähän kuuluvat uunin lamppu, liesikuvun valaisin, sulakkeet, kattovalaisimet ja WC-tilojen lamput sekä loisteputket.

 

Palovaroittimet

Pelastuslain mukaan palovaroitin on vuokralaisen vastuulla ja sen toiminta on testattava säännöllisesti. Jos palovaroittimesi ei toimi, hoidathan kaikkien asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi asian kuntoon pikimmiten.